Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapuśniaczki Wigilijne

Kapuśniaczki Wigilijne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2444 Ocena: 16410

Dodano:

Odsłon: 10419

Takie kapuśniaczki są zawsze na stole Wigilijnym u mojej Babci z Bieszczad.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniaczki Wigilijne

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Kapustę opłukać pod zimną wodą i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać.
    Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru, dodać resztę produktów, wyrobić ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką w kształcie prostokąta o wymiarach 12 cm x 40 cm. Na całej długości każdego ciasta nakładać farsz i zwinąć po długości trzy razy, po czym pociąć nożem na kawałki ( farsz musimy sobie podzielić tak aby wystarczyło nam na wszystkie kawałki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Podawać z czerwonym barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń