Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka właśnie kapusta z grzybami królowała na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Mam wielką słabość do tego smaku dzieciństwa, smaku, na który cierpliwie czekało się przez dwanaście miesięcy. Przygotowywana tylko raz w roku, na wigilię i święta Bożego Narodzenia, była dojadana jeszcze przez kilka dni po świętach, bo mama gotowała naprawdę dużą porcję. Wszyscy chcieliśmy nasycić się tym smakiem na zapas. Do jej ugotowania wystarczy doskonałej jakości kiszona kapusta, dużo suszonych grzybów (zazwyczaj podgrzybków), cebula zezłocona na prawdziwym maśle i podstawowe przyprawy. Bo wigilijna kapusta z grzybami to nie jest skomplikowane danie, ale musi zawierać naprawdę dużo grzybów i masła. Ma być długo gotowana, miękka, aromatyczna i tłusta, bo tylko wtedy będzie smakowita. Tu, na zdjęciach, podana z kopytkami w sosie grzybowym i panierowanymi kotlecikami z grzybów, mniam!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1845
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4734
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1845
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4734
Składniki
W przeddzień przygotowania potrawy namocz suszone grzyby w letniej wodzie, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ugotuj grzyby do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Pamiętaj dodać dużą szczyptę soli!
W innym sporym garnku podgotuj wstępnie kapustę. Dodaj około 1 szklanki wody, by się nie przypaliła, liście laurowe, kminek i ziele angielskie.
Ja gotuję kapustę przez kilka minut w szybkowarze, ale można gotować po prostu w dużym garnku. Wystarczy pół godziny.
Ugotowane grzyby odcedź na sicie, przelewając wywar do osobnego garnka lub miski (nie wylewaj go, bo będzie jeszcze potrzebny!). Grzyby pokrój w kawałki, można drobniej, można grubiej – jak Ci pasuje.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła, podsmaż na nim cebulkę na lekko złoto.
Dodaj pokrojone grzyby, podsmażaj wszystko, mieszając, przez kilka minut.
Pod koniec smażenia dodaj resztę masła, niech się rozpuści.
Z podgotowanej kapusty odlej nadmiar wody, w miarę możności wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj do garnka grzyby z cebulą i masłem, wlej szklankę wywaru grzybowego. Przykryj garnek i duś potrawę na małym ogniu przynajmniej przez godzinę, czyli do miękkości. Podczas duszenia może trzeba będzie dolać nieco płynu – wówczas użyj wywaru z grzybów, a nie wody.
Gdy kapusta z grzybami będzie już wystarczająco miękka, przypraw ją pieprzem i odrobiną soli, gotuj jeszcze przez kilka minut.
Wigilijna kapusta z grzybami znacznie lepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu, więc nie warto zostawiać jej przygotowania na ostatnią chwilę. Przechowuj w chłodzie – w zimnej spiżarni lub w lodówce spokojne przetrwa tydzień. Podawaj po podgrzaniu. Ja najczęściej podgrzewam tylko potrzebną porcję w rondelku, by nie grzać całego gara i nie ryzykować przypaleniem. Ale dla gości podgrzewam całość, bo nigdy nie wiadomo, ile kto zje