Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze kaszy jęczmiennej grubej "pęczaku" powinny docenić zwłaszcza osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85313
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2603
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10044
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4111
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7163
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85313
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2603
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10044
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4111
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7163
Składniki
Kaszę odsiać z pyłu mącznego, przepłukać kilka razy i zebrać łuski jęczmienne jeżeli są. Zagotować 750 ml (3 szkl.) wody z dodatkiem tłuszczu, wsypać kaszę, przemieszać od dna naczynia. Zagęszczoną kaszę osolić, przykryć naczynie pokrywką i pozostawić do napęcznienia przez ok. 3 godziny w piekarniku lub na niezbyt gorącej płycie kuchennej. Podawać do mięs w sosach, do grzybów, pulpetów z ryb, zup podprawianych np. grzybowej, pomidorowej. Porcję potrawy obcjonalnie posypać drobno posiekaną zieleniną. Uwagi: U mnie 1 szklanka ma 250 ml pojemności.