Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze kaszy jęczmiennej grubej "pęczaku" powinny docenić zwłaszcza osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10074
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2700
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1836
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 698
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3933
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10074
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2700
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1836
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 698
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3933
Składniki
Kaszę odsiać z pyłu mącznego, przepłukać kilka razy i zebrać łuski jęczmienne jeżeli są. Zagotować 750 ml (3 szkl.) wody z dodatkiem tłuszczu, wsypać kaszę, przemieszać od dna naczynia. Zagęszczoną kaszę osolić, przykryć naczynie pokrywką i pozostawić do napęcznienia przez ok. 3 godziny w piekarniku lub na niezbyt gorącej płycie kuchennej. Podawać do mięs w sosach, do grzybów, pulpetów z ryb, zup podprawianych np. grzybowej, pomidorowej. Porcję potrawy obcjonalnie posypać drobno posiekaną zieleniną. Uwagi: U mnie 1 szklanka ma 250 ml pojemności.