Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze kaszy jęczmiennej grubej "pęczaku" powinny docenić zwłaszcza osoby mające wysoki poziom cholesterolu i problemy z zaparciami.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13704
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 147
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 351
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13704
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 147
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 351
Składniki
Kaszę odsiać z pyłu mącznego, przepłukać kilka razy i zebrać łuski jęczmienne jeżeli są. Zagotować 750 ml (3 szkl.) wody z dodatkiem tłuszczu, wsypać kaszę, przemieszać od dna naczynia. Zagęszczoną kaszę osolić, przykryć naczynie pokrywką i pozostawić do napęcznienia przez ok. 3 godziny w piekarniku lub na niezbyt gorącej płycie kuchennej. Podawać do mięs w sosach, do grzybów, pulpetów z ryb, zup podprawianych np. grzybowej, pomidorowej. Porcję potrawy obcjonalnie posypać drobno posiekaną zieleniną. Uwagi: U mnie 1 szklanka ma 250 ml pojemności.