Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wyjadania wprost ze słoiczka lub jako dodatek np do lodów.Syrop można zużyć do herbatki:)
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 76
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 76
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Kasztany myjemy,każdemu nacinamy skórkę ostrym nożem od wypukłej strony na krzyż i wrzucamy do wody.Zagotowujemy i gotujemy ok 5-10 min.(Skórka zacznie odchodzić w miejscu nacięcia) Następnie kasztany obieramy ze skórki i brązowej błonki.Jest to najmniej przyjemna czynność i trzeba ją wykonywać dość szybko ponieważ kasztany bez problemu da się obrać ale gdy są jeszcze ciepłe (ja po prostu wyławiam je z gorącej wody partiami by mi wszystkie nie ostygły)
Gdy kasztany są już obrane robimy syrop. Rozpuszczamy cukier w ok 200 ml wody zagotowując i mieszając.Doprowadzamy do wrzenia i po ok 3 min dodajemy kasztany. Mieszamy delikatnie,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kasztany będą miękkie ale nie tak by się rozlatywały.Najlepiej zrobić próbę wykałaczką,jeśli bez problemów da się ją wsunąć w kasztana to znaczy że czas zakończyć gotowanie. (u mnie to trwało ok 10-15 min)
Ugotowane kasztany wyławiamy z syropu i wkładamy do słoiczka (u mnie wyszedł jeden większy) Następnie syrop zagotowujemy jeszcze ok 10 min,dodajemy rum,mieszamy i zalewamy nim kasztany. Słoik/słoiki zakręcamy mocno i odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego:)