Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26149
Dodano: 08.03.2017
Odsłon: 21565
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Mięso klasy pierwszej kroimy w kostkę o boku 3–5 cm. mięsa drugiej i trzeciej klasy pozostawiamy w kawałkach powstałych przy wykrawaniu. Peklujemy na sucho każdą klasę mięsa oddzielnie, mięsa nacieramy peklosolą.
Pojemniki z mięsem na okres peklowania wstawiamy na 4 dni do lodówki. Proces peklowania powinien odbywać się w temperaturach 4–6 stopni Celsjusza. Mięsa codziennie masujemy żeby dobrze peklosól została wchłonięta przez mięso.
Po okresie peklowania mięsa klasy pierwszej nie rozdrabniamy, umieszczamy kawałki mięsa w folii, i tłuczemy tłuczkiem do mięsa kilkakrotnie z każdej strony, mięso klasy drugiej w taki sam sposób tłuczemy tłuczkiem do mięsa
Mięso klasy drugiej kroimy ręcznie w kostkę o wielkości 1 cm / 1 cm, podgardle wieprzowe przepuszczamy przez sitko 3 mm dwukrotnie. Farsz zaczynamy wyrabiać od podgardla, do którego podczas mieszania dodajemy pieprz i czosnek oraz zimną wodę. Mięso klasy pierwszej wkładamy do misy i ręcznie jeszcze ugniatamy mieszając stopniowo z mięsem klasy drugiej i na końcu z podgardlem. Wszystkie połączone mięsa wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia dobrej kleistości.
Po wyrobieniu przykrywamy misę z farszem folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
W między czasie przygotowujemy 4 kawałki osłonki o śr. 65 mm i długości każda po 40 cm., takie, gdyż garnek w którym wędzę nie pozwala na dłuższe. Osłonki moczymy 25 minut w lekko osolonej ciepłej wodzie.
Farsz po wyjęciu z lodówki ponownie przez kilka minut wyrabiamy i napełniamy cylinder nadziewarki. Batony nabijamy ścisło, zawiązujemy.
Gotowe batony wieszamy na kiju w celu osadzenia, na 2-3 godziny.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku batonu 68 stopni Celsjusza.
Po procesie parzenia, kiełbasę wieszamy na kiju i wychładzamy do temperatury nie przekraczającej 18 stopni Celsjusza. Po wychłodzeniu wkładamy kiełbasę do lodówki.
Kiełbasa w przekroju.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

zatorzanka 30 października 2018Zgłoś do usunięcia
Witam Robiłam kielbasę ale niestety mi nie wyszła.Zrobiła się szara i bardzo się skurczyła w osłonce moze Pani dlaczego ?Co zrobiłam nie tak ?3 Kto głosował? | Odpowiedz

EdiSolo 05 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Moje gratulacje "kuchmariola63", pięknie podałaś ten przepis.Z przyjemnością się czyta takie przepisy, fachowo i po polsku.
Mam nadzieję że wędlinka będzie smaczna, wypróbuję ten przepis.
3 Kto głosował? | Odpowiedz

magdakos 10 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Super! Odpowiedzi: 1 ▼12 Kto głosował? | Odpowiedz