Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa kanapkowa z karczku - parzona

Kiełbasa kanapkowa z karczku - parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1686 Ocena: 27209

Dodano:

Odsłon: 601

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy kto nie posiada wędzarni może ją sobie zrobić.

Składniki

  • Surowiec:
  • karczek wieprzowy 3,5 kg
  • Dodatkowo:
  • woda zimna 200 ml
  • osłonka białkowa karmelowa 100 mm - 2 x 0,5 m
  • Przyprawy:
  • peklosól - 18 g/kg
  • pieprz biały mielony - 3 g/kg
  • pieprz kolorowy 2g/kg (młotkowany)
  • pieprz ziołowy 1 g/kg
  • sól wędzona 10 g/kg
  • czosnek główka 6 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa kanapkowa z karczku - parzona

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy kilka minut żeby peklosól się wchłonęła w mięso. Pojemnik z mięsem zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (temperatura peklowania 6-8 stopni Celsjusza).

  2. Rozdrabnianie:

    1,5 kg karczku - przepuszczamy przez szarpak
    1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 8 mm
    1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 3 mm (razem z czosnkiem)

    Przygotowanie farszu:

    Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, czosnek mielimy z częścią mięsa przez drobne sito.

    Z wcześniej rozdrobnionego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu batony kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 15 minut i umieszczamy w lodówce.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń