Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa krakowska podpiekana.

Kiełbasa krakowska podpiekana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1513 Ocena: 20369

Dodano:

Odsłon: 7054

Kiełbasa krakowska podpiekana, wędzona na zrębkach olcha/buk.

Składniki

  • Surowiec:
  • wieprzowina kl.I - 70 dag (chude mięso z łopatki)
  • wieprzowina kl.II - 30 dag (mięso z łopatki z małą zawartością tłuszczu)
  • woda 100 ml
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18-20 g/kg
  • cukier 1 g/kg
  • pieprz czarny 2 g/kg
  • kolendra mielona 1 g/kg
  • czosnek granulowany 2 g/kg
  • osłonka białkowa o średnicy 65 mm
  • przędza wędliniarska
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Mieso klasy pierwszej kroimy w kostkę 4 cm, mięso klasy drugiej kroimy też w kostki 4 cm. Mięsa nacieramy peklosolą i cukrem, peklujemy w oddzielnych pojemnikach przez 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  2. Rozdrabnianie:

    Mięso klay pierwszej tłuczemy tłuczkiem do mięsa (zmiękczamy je).
    Mięso klasy drugiej przepuszczamy przez sito 8 mm.

    Wyrabianie:

    Obie klasy mięsa łączymy, w 100 ml zimnej wody mieszamy pieprz, kolendrę i czosnek. Wodę dodajemy podczas wyrabiania farszu. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości mięsa.

  3. Nadziewanie:

    Nadziewamy baton, ścisło w wymoczone w osolonej wodzie osłonki. Mocno zawiązujemy oba końce osłonki.

  4. Osadzanie:

    Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin.

    Wędzenie:

    Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Ja wędziłam w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny.

    Podpiekanie:

    Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez 30 minut.

    Chłodzenie:

    Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 12 marca 2018 Trudne do powtórzenia w domowych warunkach, ale przepis BOMBA. Jak masz jeszcze to chętnie wpadnę :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 12 marca 2018 zabieram i kciuka zostawiam,pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 marca 2018 Jak zawsze u Ciebie super przepisy na wędliny, pycha :)

Takie pytanko: Gdzie kupujesz, lub skąd masz te osłonki? Ja przymierzam się, choć może powiem inaczej - zrobię w tym roku wędzarnię na działce, bo wszystko od ub.r. jest przygotowane. dobrze jest wiedzieć, gdzie i co kupić, by to wszystko zaczęło hulać :)
Cała "maszyneria" do wędlin jeszcze w domu, przyjdzie ciepło, to powędruje na działkę.
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń