Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa krakowska podpiekana, wędzona na zrębkach olcha/buk.
To danie to hit każdej imprezy, na święta, sylwestra, urodziny czy inne spotk...
Odsłon: 129
Masło orzechowe nadaje mięsu głębokiego smaku i aromatu. W Polsce niewielu w...
Odsłon: 114
Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej miodówki rewelacyjnie...
Odsłon: 68
Chrupiące frytki z cukinii pieczone w piekarniku, w panierce, idealne jako sa...
Odsłon: 80
Chrupiące krążki z cukinii smażone w panierce, idealne jako samodzielna przek...
Odsłon: 73
To danie to hit każdej imprezy, na święta, sylwestra, urodziny czy inne spotk...
Odsłon: 129
Masło orzechowe nadaje mięsu głębokiego smaku i aromatu. W Polsce niewielu w...
Odsłon: 114
Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej miodówki rewelacyjnie...
Odsłon: 68
Chrupiące frytki z cukinii pieczone w piekarniku, w panierce, idealne jako sa...
Odsłon: 80
Chrupiące krążki z cukinii smażone w panierce, idealne jako samodzielna przek...
Odsłon: 73
Składniki
Peklowanie: Mieso klasy pierwszej kroimy w kostkę 4 cm, mięso klasy drugiej kroimy też w kostki 4 cm. Mięsa nacieramy peklosolą i cukrem, peklujemy w oddzielnych pojemnikach przez 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Rozdrabnianie: Mięso klay pierwszej tłuczemy tłuczkiem do mięsa (zmiękczamy je). Mięso klasy drugiej przepuszczamy przez sito 8 mm. Wyrabianie: Obie klasy mięsa łączymy, w 100 ml zimnej wody mieszamy pieprz, kolendrę i czosnek. Wodę dodajemy podczas wyrabiania farszu. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości mięsa.
Nadziewanie: Nadziewamy baton, ścisło w wymoczone w osolonej wodzie osłonki. Mocno zawiązujemy oba końce osłonki.
Osadzanie: Osadzanie od 2 do 3 godzin. W moim przypadku gdy wędzenie odbywać się będzie metodą garnkową dodatkowo osuszam ją kilkanaście godzin. Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza do odpowiadającego nam koloru. Ja wędziłam w garnku na zrębkach olcha/buk przez 2 godziny. Podpiekanie: Podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez 30 minut. Chłodzenie: Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.
Smacznego!!!