Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa, mocno czosnkowa i pieprzna. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.
garnek do parzenia i wędzenia, termometr, nadziewarka, większa miska,
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 725
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 88
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 725
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 88
Składniki
Rozdrabnianie: Mięso z łopatki jak i podgardle przepuszczamy przez sito 13 mm.
Wykonanie, osadzanie i osuszanie kiełbasy: Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin.
Wędzenie: Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2 godziny do osiągnięcia ładnego koloru. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.
Parzenie: Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
Smacznego!!!