Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa wiejska, pradziada.

Kiełbasa wiejska, pradziada.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 5620

Przepis pochodzi z 1896 r. Jest to kiełbasa zrobiona bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak sama nazwa mówi, kiełbasa Naszych pradziadków. Możemy ją robić w jelitach wieprzowych, cienkich jak i również w słoiczkach, jako konserwy, jest bardzo smaczna. Ja użyłam na kilogram farszu 4 słoiczki 350 ml.

Składniki

  • Surowiec:
  • Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg
  • podgardle oskórowane chudsze 25 dag
  • Mięso z wieprzowych golonek 25 dag
  • Przyprawy:
  • Sól warzona 18 g/kg
  • Pieprz 2 g/kg
  • Czosnek 3 g/kg
  • Cukier 1 g/kg
  • Majeranek 3 g/kg
  • Gałka muszkatołowa 1 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.
    Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.

  2. Wykonanie:

    Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą. Słoiczki pasteryzujemy 60 minut w 80 stopniach Celsjusza. Ostudzone wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń