Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś uwędziłam dwa batony kiełbasy wieprzowej z łopatki. Myślałam nad nazwą i nazwałam jak nazwałam, po prostu kiełbasa wieprzowa z łopatki. Kiełbasy uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, misa do wyrabiania farszu, zrębki wędzarnicze, osłonka białkowa,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosoli. Po okresie 48 godzin połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm, pozostałą połowę pozostawiamy pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę. Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wstawiamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie moczymy osłonki białkowe w ciepłej wodzie z dodatkiem soli przez około 30 minut. Przygotowane osłonki nadziewamy farszem ścisło, zawiązujemy i wieszamy na kiju na kilkanaście godzin w celu osadzenia i osuszenia. Po tym czasie wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza i 1 godzinę podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza. Po procesie wędzenia i podpiekania wieszamy batony na kiju i studzimy. Smacznego !!!