Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa z golonki parzona.

Kiełbasa z golonki parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25511

Dodano:

Odsłon: 11968

Domowa kiełbasa golonkowa, parzona, nie wędzona. Kiełbasa którą wykonać możemy bez posiadania wędzarni.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z golonki wieprzowej tylnej bez skóry, bez kości 0,70 kg
  • mięso z łopatki wieprzowej chude 30 dag
  • Przyprawy na 1 kg farszu:
  • peklosól 18 g
  • sos sojowy 2 łyżki
  • papryka słodka 2 g
  • pieprz czarny 2 g
  • czosnek 3 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda 100 ml
  • osłonka białkowa 40 cm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa z golonki parzona.

Przygotowanie

  1. Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, mięso z łopatki przepuszczamy przez sito 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy kilka minut.

  2. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10 minut.

  4. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę białkową, zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny.

  5. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 06 marca 2018 To mi się bardzo podoba :) Ale mam pytanie, czy jest sposób na zrobienie tego bez soli peklowej ? Trudno ją znaleźć. Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń