Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa z karkówki i szynki wieprzowej

Kiełbasa z karkówki i szynki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 2232

Dodano:

Odsłon: 3566

Domowa wędzona kiełbasa wybornie smakuje sama oraz jako dodatek do grochówki, bigosu czy białego barszczu lub żurku. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis moich rodziców.

Składniki

  • Składniki w przeliczeniu na 1 kg mięsa:
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka i szynka)
  • na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
  • 1,5 metra jelita naturalnego
  • pieprz (do smaku)
  • jałowiec (do smaku)
  • czosnczosnek 2 -3 ząbki czosnku (na 5 kg mięsa średnia główka czosnku polskiego)
  • młotkowane ziarna kolendry do smaku
  • majeranek (do smaku)
  • ok. 0,5 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa z karkówki i szynki wieprzowej

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy na grubym oczku. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.


    Porady:
    Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni...

    Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa.

    Część mięsa (najładniejsze kawałki szynki) można ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa.

    Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg szynki), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 20 grudnia 2020 Bardzo ładna kiełbaska, jak dla mnie trochę za chuda, ale każdy robi jak lubi.
Ja bym podawał ilość przypraw, albo na gramy albo jak już inaczej nie idzie na łyżeczki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń