Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa z karkówki w słoiki.

Kiełbasa z karkówki w słoiki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1394

Dodano:

Odsłon: 773

Prosta do zrobienia, smaczna. Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki.

Składniki

  • Karkówka ok. 2 kg
  • boczek świeży 0,5 kg.
  • majranek 3 łyżki
  • czosnek 6 ząbków
  • peklosól ok. 2-3 łyżeczki / może być z ziolami
  • pieprz czarny 1 łyżeczka świeżo mielony
  • tymianek 1 łyżeczka
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • woda ok. 100ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbasa z karkówki w słoiki.

Przygotowanie

  1. Karkówkę i boczek kroję w kostkę i przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Umieszczam mięso w misce , dodaję czosnek i przyprawy . Mieszam mięso dodając wodę , pod koniec mieszania po około 10 minutach dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. W razie potrzeby można dodać trochę więcej wody.

  2. Mięso wkładam do wyparzonych słoików , na wysokość ok. 3/4 , nie ugniatam. Dokładnie zakręcam i gotuję na wolnym ogniu 60 minut. Słoiki zostawiam do ostygnięcia i potem umieszczam w lodówce. W lodówce mogą być przechowywane ok. 2 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń