Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełki jadalne:

Kiełki jadalne:

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 232

Kiełki są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin: A, B1, B6, B9,C, E i H, mikroelementów, białka i kwasów tłuszczowych. Posiadają także właściwości antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy.

Składniki

  • paczka kiełków jadalnych
  • szklany słoik o pojemności 1/2 litra
  • gaza
  • gumka recepturka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie




  1. Nasiona na kiełki jadalne wysypać na gęste sito i przepłukać.
    Następnie przełożyć do słoika ,zalać letnią wodą i odstawić na 12 godzin. Najlepiej zrobić to na noc.
    Słoik przykryć gazą i przewiązać gumką "recepturką".
    Po 12 godzinach słoik odwrócić, by cała woda wyciekła.
    Słoik z kiełkami wstawić w ciemne miejsce ( wtedy kiełki rosną dłuższe).
    W ciągu dnia, przelać nasionka dwa razy wodą i zaraz odwrócić słoik, by woda wyciekła.
    Wstawić znów w ciemne miejsce.
    Na 4 - 5 dzień mamy cały słoik smacznych i zdrowych kiełków.
    Posypujemy nimi kanapki a nawet dania obiadowe.
    Najlepiej smakują na kromce chleba posmarowanej masłem i posolone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 marca Bardzo często sieję kiełki :) Pyszne i zdrowe:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń