Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełki są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin: A, B1, B6, B9,C, E i H, mikroelementów, białka i kwasów tłuszczowych. Posiadają także właściwości antywirusowe oraz wzmacniające układ odpornościowy.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 46
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2928
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 46
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2928
Składniki
Nasiona na kiełki jadalne wysypać na gęste sito i przepłukać. Następnie przełożyć do słoika ,zalać letnią wodą i odstawić na 12 godzin. Najlepiej zrobić to na noc. Słoik przykryć gazą i przewiązać gumką "recepturką". Po 12 godzinach słoik odwrócić, by cała woda wyciekła. Słoik z kiełkami wstawić w ciemne miejsce ( wtedy kiełki rosną dłuższe). W ciągu dnia, przelać nasionka dwa razy wodą i zaraz odwrócić słoik, by woda wyciekła. Wstawić znów w ciemne miejsce. Na 4 - 5 dzień mamy cały słoik smacznych i zdrowych kiełków. Posypujemy nimi kanapki a nawet dania obiadowe. Najlepiej smakują na kromce chleba posmarowanej masłem i posolone.