Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na zdrowe, probiotyczne sałatki i sosy, można też wykorzystać je w zupie czy innej potrawie na ciepło.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 82
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5549
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2606
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 82
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5549
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2606
Składniki
odcedzone z zakwasu buraczki rozdrobnić przy pomocy malaksera (bo ucieranie plasterków na tarce nie wydaje się dobrym pomysłem) i wymieszać ze świeżo utartym korzeniem chrzanu lub dobrym jakościowo chrzanem ze słoika.
Doprawić do smaku solą i odrobiną cukru, kwasu zazwyczaj nie trzeba dodawać, bo buraczki są przecież kwaśne. Wszystko dodajemy do smaku, tu nie ma sztywnych reguł, każdy lubi coś innego – jeden ostro, drugi bardziej słodko. Taka ćwikła bardzo dobrze i długo przechowuje się w lodówce.