Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na zdrowe, probiotyczne sałatki i sosy, można też wykorzystać je w zupie czy innej potrawie na ciepło.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1759
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 257
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 235
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1759
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 257
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 235
Składniki
odcedzone z zakwasu buraczki rozdrobnić przy pomocy malaksera (bo ucieranie plasterków na tarce nie wydaje się dobrym pomysłem) i wymieszać ze świeżo utartym korzeniem chrzanu lub dobrym jakościowo chrzanem ze słoika.
Doprawić do smaku solą i odrobiną cukru, kwasu zazwyczaj nie trzeba dodawać, bo buraczki są przecież kwaśne. Wszystko dodajemy do smaku, tu nie ma sztywnych reguł, każdy lubi coś innego – jeden ostro, drugi bardziej słodko. Taka ćwikła bardzo dobrze i długo przechowuje się w lodówce.