Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po odcedzeniu zakwasu buraczanego zostają nam kiszone buraki. Najczęściej lądują w koszu czy na kompoście, bo nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. A tymczasem kiszone buraki są dobrym surowcem na zdrowe, probiotyczne sałatki i sosy, można też wykorzystać je w zupie czy innej potrawie na ciepło.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7697
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2896
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7697
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2896
Składniki
odcedzone z zakwasu buraczki rozdrobnić przy pomocy malaksera (bo ucieranie plasterków na tarce nie wydaje się dobrym pomysłem) i wymieszać ze świeżo utartym korzeniem chrzanu lub dobrym jakościowo chrzanem ze słoika.
Doprawić do smaku solą i odrobiną cukru, kwasu zazwyczaj nie trzeba dodawać, bo buraczki są przecież kwaśne. Wszystko dodajemy do smaku, tu nie ma sztywnych reguł, każdy lubi coś innego – jeden ostro, drugi bardziej słodko. Taka ćwikła bardzo dobrze i długo przechowuje się w lodówce.