Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się jego ilość. Kisić możemy wszystkie warzywa a nawet owoce. Ja kiszę warzywa w mniejszych, szklanych pojemnikach ale za to często.
Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł.
Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy.
Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru.
Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia.
Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11332
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 121
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 544
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 114
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 2031
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11332
Tradycyjna włoska sałatka chlebowa była kiedyś posiłkiem dla ubogich. Czerstw...
Odsłon: 121
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 544
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 114
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 2031
Składniki
Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł. Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy. Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru. Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni. Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia. Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Dodatki
Domowy smalec
Dodatki
Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu
Domowy chleb na drożdżach
Pyszny i chrupiący chleb bez wyrabiania
Odsłon: 2945
Pasztet z kaczki i kurczaka
Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrz...
Odsłon: 261