Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszone warzywa:

Kiszone warzywa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3350

Dodano:

Odsłon: 3346

Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się jego ilość. Kisić możemy wszystkie warzywa a nawet owoce. Ja kiszę warzywa w mniejszych, szklanych pojemnikach ale za to często.

Składniki

  • dowolne warzywa
  • letnia przegotowana woda
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł.
    Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy.
    Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru.
    Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
    Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia.
    Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 lutego 2019 Cymesik! Cukinia jest super po kiszeniu, a surówka z kiszonego pora ... mmmm. Dzięki za przypomnienie. KORAL, masz rację, przepisy Babci najlepsze - moje niektóre mają ... wiek (a może i lepiej, bo Babcia "wyniosła" je z domu). Mam już 60 plus i robię takie pyszności z przepisów babcinych i maminych dla wnusi :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 12 stycznia 2019 Super, widzę przepisy babci, takie są najlepsze :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń