Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się jego ilość. Kisić możemy wszystkie warzywa a nawet owoce. Ja kiszę warzywa w mniejszych, szklanych pojemnikach ale za to często.
Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł.
Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy.
Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru.
Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia.
Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.
To danie nazywamy mizerią, gdyż przygotowuje się je tak jak mizerię tyle że z...
Odsłon: 1008
Pyszne bułki parowane. Cieplutkie, z sosami, mogą być formą słodszego obiadu...
Odsłon: 93
Pyszne danie jednogarnkowe zapraszam po przepis .
Odsłon: 75
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 95
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 5781
Pyszne bułki parowane. Cieplutkie, z sosami, mogą być formą słodszego obiadu...
Odsłon: 93
Pyszne danie jednogarnkowe zapraszam po przepis .
Odsłon: 75
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 95
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 5781
Składniki
Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł. Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy. Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru. Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni. Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia. Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Surówka z pekińskiej kapusty
Dodatki
Kiełbasa chuda podpiekana.
Dodatki
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Dodatki
Szaszłyki z pomidorów
Surówka z pekińskiej kapusty
Polecam bardzo prostą, szybką w wykonaniu a za razem bardzo smaczną surówkę z...
Odsłon: 1710
Kiełbasa chuda podpiekana.
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 152