Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone warzywa: Kiszone warzywa to najlepszy probiotyk zwłaszcza jesienią i zimą. Są smaczne, tanie i bardzo zdrowe. Zawierają nie tylko cenne witaminy z grupy B ale i A, E, K . Są źródłem magnezu i potasu. Ułatwiają i przyśpieszają trawienie. Pomagają wzmocnić organizm, regulują florę bakteryjną, zmniejszają poziom cholesterolu. Wzmacniają włosy, paznokcie, wpływają na ładny wygląd skóry. Lekko zakwaszają organizm, więc nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Kiszonki zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się jego ilość. Kisić możemy wszystkie warzywa a nawet owoce. Ja kiszę warzywa w mniejszych, szklanych pojemnikach ale za to często.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1744
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 16
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3637
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1744
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 16
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3637
Składniki
Do słoja wkładam marchew, buraczki, pietruszkę, pasternak, kalafior i brokuł. Dodaję 2-3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela, kilka ziaren prawdziwego pieprzu, 1 liść laurowy. Zalewam przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem niewielkiej ilości soli i odrobiną cukru. Słój nakrywam gazą lub ściereczką, którą mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 dni. Brokuł dodaję na dzień lub dwa przed końcem koszenia. Każdego dnia drewnianą łyżką mieszam zawartość słoja i ewentualnie zbieram biały nalot z powierzchni, który tworzy się w procesie fermentacji.Sok wypijamy a warzywa można wykorzystać do zupy.