Do góry

Dodatki Przepis na:

klasyczne bułki żytnie

klasyczne bułki żytnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 1514

Pyszne, domowe klasyczne żytnie bułeczki. Chrupiące z zewnątrz i zbite w środku, a zarazem lekkie z puszystym miękiszem. Są bardzo dobre, szybko się je robi więc zachęcam do zrobienia na śniadanie lub kolację ;)

Składniki

  • 15g świeżych drożdży
  • 300ml ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g mąki żytniej chlebowej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodać 100g mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut.

  2. Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (najlepiej do podwojenia objętości).

    Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń