Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, domowe klasyczne żytnie bułeczki. Chrupiące z zewnątrz i zbite w środku, a zarazem lekkie z puszystym miękiszem. Są bardzo dobre, szybko się je robi więc zachęcam do zrobienia na śniadanie lub kolację ;)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 707
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 707
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Składniki
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodać 100g mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut.
Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (najlepiej do podwojenia objętości). Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.