Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół jadamy zazwyczaj z makaronem, a w moim regionie jada się go nawet chętniej z ziemniakami, ale oczywiście w wersji domowej, bo w restauracji kulturalnie z makaronem, z kluseczkami z kaszy manny czy z kluskami wątrobianymi. A ja przedstawię Wam dziś inny sposób na podanie rosołu. Dziś rosół z kluseczkami francuskimi. Są bardzo smaczne i delikatne w smaku. Można je podawać do wszystkich zup czystych, np do pomidorówki, albo też do zup mlecznych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Składniki
Kluski gotujemy ok 2-3 minuty odwracając je w międzyczasie widelcem
Podajemy do rosołu, zup czystych i mlecznych
Masło rozcieramy w miseczce z sola i chwilę go ucieramy, aż uzyskamy miękką, gładką konsystencję
Do masła dodajemy żółtko i nadal ucieramy, aż składniki się połączą na gładką, jednolitą masę
Do maślano- żółtkowej masy dodajemy na przemian mąkę i ubite na sztywno białko jaja. Mieszamy
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i za pomocą małej łyżeczki wcześniej namoczonej we wrzątku nabieramy nieco ciasta ( ok pół łyżeczki - nabieram boczną częścią łyżeczki, dlatego kluski mają lekko owalny kształt ) i zanurzamy łyżeczkę z ciastem w gotującej się wodzie. Lekko nią poruszamy, aby kluseczka odpadła. Szybko nabieramy następną porcje ciasta
Przy pierwszej kluseczce robimy próbę: jeśli ciasto się rozpływa we wrzątku dodajemy jeszcze nieco mąki, aby go zagęścić. Ilość mąki zależy od wielkości jajka. Jeśli kluseczki Wam posmakują i będziecie je robić częściej, to przy kolejnym razie będziecie już mniej więcej wiedzieć, jaką konsystencję powinno mieć ciasto