Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecnie bardzo mało znane, a może zapomniane w naszych nowoczesnych czasach, kluski mleczne z ciasta parzonego są delikatne i naprawdę pyszne. Wyglądem przypominają trochę kluski kładzione, ale ciasto parzone jest o wiele lżejsze i delikatniejsze po ugotowaniu. To takie kluseczki jak chmurki. Bardzo smakują dzieciom i babciom, co zostało sprawdzone na ludziach. Kluski mleczne można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Są całkowicie neutralne w smaku, więc pasują do wszelkich wariacji, jakie tylko zdołasz wymyślić.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16894
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 110
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 853
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24268
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16894
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 110
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 853
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24268
Składniki
W rondlu zagotuj szklankę mleka z masłem i szczyptą soli.
W międzyczasie przesiej mąkę do miski.
Do wrzącego mleka z masłem wsyp mąkę i od razu mieszaj intensywnie łyżką lub mikserem, wciąż trzymając rondel na ogniu. W tym czasie mąka się zaparzy, ale trzeba mieszać bardzo intensywnie i starać się rozcierać mąkę, żeby nie powstały grudki. Ja to zawsze robię drewnianą łyżką, ale jeśli chcesz – możesz użyć miksera.
Gdy ciasto z mąki z mlekiem zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdejmij rondel z palnika. Mieszaj jeszcze przez chwilę, a w tym czasie zaparzona mąka lekko przestygnie.
Do wciąż ciepłej kuli ciasta dodaj najpierw jedno jajko i od razu mieszaj intensywnie, żeby się nie ścięło.
Gdy pierwsze jajko wmiesza się w ciasto – dodaj drugie.
A gdy i to jajko wmieszasz w ciasto, dodaj też trzecie.
Wszystko to można zrobić przy pomocy drewnianej łyżki, co bardzo polecam, bo nie lubię brudzić zbyt wielu sprzętów. Ale jeśli chcesz – możesz wszystko wymieszać mikserem.
Gotowe ciasto na kluski mleczne powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W odpowiednio dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj sól. Myślę, że czubata łyżeczka wystarczy na dwa litry wrzącej wody.
Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i wkładaj do wrzątku. Gotuj przez 1-2 minuty od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową i przekładaj na talerze.
Ugotowane kluski mleczne podawaj w dowolnie wybrany sposób, czyli na słono lub na słodko.
Ja podałam je z maślakami duszonymi w śmietanie, ponieważ ostatnio przynieśliśmy z lasu dwa kosze pięknych maślaków.
To jest naprawdę pyszne, więc spróbuj koniecznie. Smacznego!