Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam, dzisiaj zapraszam na dodatek do głównego dania, który mój starszy Synek uwielbia. Może Wam też zasmakuję? Warto go zrobić zwłaszcza jeśli nie wiemy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Zapraszam na przepyszne kluski śląskie. :)
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414152
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2246
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414152
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2246
Składniki
Jeśli nie mamy ugotowanych wcześniej ziemniaków, to najpierw je obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Zimne ugotowane ziemniaki przecieramy przez tarkę o małych oczkach (warto użyć robota). Następnie dodajemy mleko i mąkę ziemniaczaną przesianą dokładnie przez sitko (tak aby nie było grudek), wyrabiamy ręką, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta wyrobić kluski (najpierw robimy płaską "kulkę", a następnie dziurkę). Warto mieć posypane ręce mąką pszenną. Gotowe kluski włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do wypłynięcia.
Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym. Smacznego :)