Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam, dzisiaj zapraszam na dodatek do głównego dania, który mój starszy Synek uwielbia. Może Wam też zasmakuję? Warto go zrobić zwłaszcza jeśli nie wiemy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Zapraszam na przepyszne kluski śląskie. :)
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47788
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165644
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 416
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47788
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165644
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 416
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Jeśli nie mamy ugotowanych wcześniej ziemniaków, to najpierw je obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Zimne ugotowane ziemniaki przecieramy przez tarkę o małych oczkach (warto użyć robota). Następnie dodajemy mleko i mąkę ziemniaczaną przesianą dokładnie przez sitko (tak aby nie było grudek), wyrabiamy ręką, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta wyrobić kluski (najpierw robimy płaską "kulkę", a następnie dziurkę). Warto mieć posypane ręce mąką pszenną. Gotowe kluski włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do wypłynięcia.
Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym. Smacznego :)