Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z parmezanu i żółtek to dodatek do wielu dań. Możesz je podawać w rosole, zupie pomidorowej czy też mlecznej. Samodzielnie też świetnie smakują, np. z masłem i cukrem. Ze względu parmezan, stanowi idealny dodatek do smażonego mięsa podawanego z sosem.
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 72
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 213
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 72
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 213
Składniki
Wsyp do miski parmezan. Powinien być drobno zmielony. Jeśli masz ser w kawałku, zetrzyj go na tarce z małymi oczkami.
Teraz wbij 2 żółtka.
Przesiej mąkę pszenną i wsyp do pozostałych składników.
Całość posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową. Wyrób masę widelcem albo łyżką.
Teraz wysyp odrobinę mąki na blat. Wyrób masę na kluski.
Uformuj wałek z jednolitej masy na ciasto. Spłaszcz go, a następnie wytnij paski. Zagotuj wodę w garnku dodając odrobinę soli.
Wrzucaj kluski, jedna po drugim, gotuj około 3-4 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, a następnie dodaj do wybranego dania.