Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6314
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10305
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6314
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10305
Składniki
*Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków. *Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. *Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąt.
W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.
Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.
*W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. *Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.