Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336632
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3714
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422798
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2478
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336632
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3714
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422798
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2478
Składniki
*Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków. *Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. *Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąt.
W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.
Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.
*W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. *Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.