Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 116
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 116
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Składniki
*Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków. *Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. *Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąt.
W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.
Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.
*W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. *Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.