Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki na śniadanie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13363
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7500
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13363
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7500
Składniki
Wykonanie: Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem. Dodać roztopione i ostudzone masło, przetarte żółtka i rum. Drożdże rozrobić w ciepły mleku i śmietanie. Następnie połączyć z masą z żółtek i mąką.
Wyrobić bardzo dokładnie , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść.
Po czym z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym zrobić dołek. Wypełnić borówkami, posypać cukrem pudrem i posmarować brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Na końcu posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut na złoto.