Do góry

Dodatki Przepis na:

Kołduny

Przepis dnia 2013-06-21
Kołduny

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1069

Dodano:

Odsłon: 18132

Pyszne pierożki do rosołu.

Składniki

  • NA FARSZ: 0,5 kg pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • czerstwa bułka (namoczona w mleku)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • NA CIASTO: 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółtko
  • sól
  • gorąca woda (około 1,5 szklanki)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kołduny

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Ugotować bulion na mięsie i warzywach. Po ugotowaniu warzywa i mięso
    zmielić w maszynce wraz z namoczoną bułką, czosnkiem i przysmażoną cebulą. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

  2. CIASTO:
    Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na 2-3 mm, tniemy na małe kwadraty, nakładamy małe porcje farszu i zaginając rogi do środka, lepimy pierożki.

    Kołduny można ugotować w rosole lub osobno w osolonej wodzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maja07 01 stycznia 2015 Fajne. Lecz kołduny robi się z surowego mięsa i to baraniego z majerankiem.Gotuje się surowe w rosole z baraniny :) Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 23 czerwca 2013 Witaj, dziś zrobiłam, są boskie. Ciasto rewelacja. Razem z wołowiną zmieliłam udko kurczaka. Wyśmienite! Lądują w ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kacper1970 19 czerwca 2013 Dużo pracy włożyłaś w te kołduny ale efekt doskonały. Pysznie się prezentują :D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń