Do góry

Dodatki Przepis na:

Koncentrat grzybowy czyli woda grzybowa - smaczny dodatek do dań.

Koncentrat grzybowy czyli woda grzybowa - smaczny dodatek do dań.

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 249

Dodano:

Odsłon: 2004

Woda z obgotowanych grzybów (np. przygotowanych do zamrażania, słoiczkowania itp.) po odparowaniu nadaje się jako koncentrat grzybowy do zup, sosów itp.

Składniki

  • Woda po obgotowanych grzybach leśnych lekko posolona (na ok. 3 l wody 1 łyżeczka soli) - ilość dowolna. Najlepsza jest z borowik
  • Słoiczki ze szczelną zakrętką - najlepsze o pojemności 1/4 litra, wtedy możemy zużyć całą zawartość.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obgotowywane grzyby leśne wyjąć łyżką cedzakową na sito położone na misce. Wodę z miski (lub innego naczynia) wlewamy z powrotem do garnka.

  2. Do tej samej wody wrzucamy kolejne partie grzybów (bo zebraliśmy całkiem dużo). Jeżeli partii grzybów jest dużo wodę należy przy trzeciej partii dosolić o ok. 1/2 łyżeczki. Z solą nie należy przesadzać - max. raz na 3 partie grzybów, wodę uzupełniamy w miarę potrzeby.

  3. Po obgotowaniu wszystkich zebranych grzybów według naszego zamysłu, gar z wodą po nich stawiamy na minimalnym ogniu (nie może wrzeć bo uciekną nam smaczki i witaminki). Garnek musi być odkryty aby nadmiar wody swobodnie parował. Odparowujemy aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru i intensywnego, grzybowego smaku. Przy garnku o pojemności 5 l i 3 l wody grzybowej trwa to ok. 3 godzin. Zawiesinę należy czasem przemieszać i "zdrapać" ze ścianek osadzające się tam "smaczliwki".

  4. Kiedy mamy już odpowiednio odparowaną wodę przelewamy ją (gorącą) do wysterylizowanych słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  5. Następnego dnia słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut od chwili zawrzenia wody.
    Tak przygotowany koncentrat możemy używać aż do następnego sezonu grzybowego jako dodatek do zup, sosów, placków.
    Polecam kaszę gryczaną ugotowaną z dodatkiem tego koncentratu.

    UWAGA: używając koncentratu nie należy przedtem solić potraw. Mimo małej zawartości soli KONCENTRAT JEST SŁONY.

    Udanych dań!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 października 2013 Super sprawa z takim koncentratem grzybowym, można chyba pomrozić w pojemniczkach do kostek lodu, jak sądzisz, nie stracą na smaku ? Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń