Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Woda z obgotowanych grzybów (np. przygotowanych do zamrażania, słoiczkowania itp.) po odparowaniu nadaje się jako koncentrat grzybowy do zup, sosów itp.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15183
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4252
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8948
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15183
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4252
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8948
Składniki
Obgotowywane grzyby leśne wyjąć łyżką cedzakową na sito położone na misce. Wodę z miski (lub innego naczynia) wlewamy z powrotem do garnka.
Do tej samej wody wrzucamy kolejne partie grzybów (bo zebraliśmy całkiem dużo). Jeżeli partii grzybów jest dużo wodę należy przy trzeciej partii dosolić o ok. 1/2 łyżeczki. Z solą nie należy przesadzać - max. raz na 3 partie grzybów, wodę uzupełniamy w miarę potrzeby.
Po obgotowaniu wszystkich zebranych grzybów według naszego zamysłu, gar z wodą po nich stawiamy na minimalnym ogniu (nie może wrzeć bo uciekną nam smaczki i witaminki). Garnek musi być odkryty aby nadmiar wody swobodnie parował. Odparowujemy aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru i intensywnego, grzybowego smaku. Przy garnku o pojemności 5 l i 3 l wody grzybowej trwa to ok. 3 godzin. Zawiesinę należy czasem przemieszać i "zdrapać" ze ścianek osadzające się tam "smaczliwki".
Kiedy mamy już odpowiednio odparowaną wodę przelewamy ją (gorącą) do wysterylizowanych słoiczków. Zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnego dnia słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut od chwili zawrzenia wody. Tak przygotowany koncentrat możemy używać aż do następnego sezonu grzybowego jako dodatek do zup, sosów, placków. Polecam kaszę gryczaną ugotowaną z dodatkiem tego koncentratu. UWAGA: używając koncentratu nie należy przedtem solić potraw. Mimo małej zawartości soli KONCENTRAT JEST SŁONY. Udanych dań!