Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym sklepie nie mogłam znaleźć kaszy krakowskiej. :P Ostatecznie udało się ją odnaleźć w zielarskim sklepiku z ekologicznymi produktami. W trakcie poszukiwań dowiedziałam się, że taką kostkę dawniej przygotowywano również z kaszy manny oraz że moja Mama zajadała się rosołem z kostką krakowską gotowaną przez jej Mamę. :) Zatem przedstawiam Wam przepis owiany historią i ponadczasowym smakiem. ps. Dodatkowo kaszę krakowską charakteryzują wspaniałe właściwości zdrowotne, dlatego czym prędzej zajrzyjcie do przepisu. ;)
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5390
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5390
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Kaszę zalać szklanką zimnej wody i odstawić na 20 minut.
Zagotować drugą szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszę wraz z wodą, w której się moczyła. Dodać masło i gotować ok 10 minut aż kasza zrobi się gęsta i miękka.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko pokropić go zimną wodą. Ugotowaną kaszę rozsmarować na blasze i pozostawić do zastygnięcia. Następnie wyciąć z masy kwadraty i podawać z rosołem. Smacznego! :)