Do góry

Dodatki Przepis na:

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 4374

Dodano:

Odsłon: 669

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Macie dość kartofelków z wody lub nudnych klusek? Kotlety ziemniaczane to coś w sam raz dla Was.

Składniki

  • ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych
  • mąka ziemniaczana
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane, ostygnięte i odsączone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wypełniamy nimi równo miskę. Palcem dzielimy masę na 4 równe części. Jedną część wyjmujemy z miski. W jej miejsce sypiemy do równa mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą część i ugniatamy całość na gładką masę.

  2. Masę ziemniaczaną formujemy w gruby wałek i odkrajamy "kotlety". Każdy jeden trafić musi do rozbełtanego jajka i zostać obtoczony w bułce tartej. Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron.

  3. Zapraszam na nasz blog kulinarny po świąteczne przepisy. Link pod wpisem lub w opise mojego profilu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń