Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Recepturę na dobry krem budyniowy do ciasta powinien znać każdy zawodowy cukiernik, a także adept sztuki cukiernictwa. Prezentowany przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz po niego sięgnąć, gdy przygotowujesz ptysie, eklerki, desery z owocami czy tarty. Aby wzbogacić formułę kremu, dodaj do niego nieco soku z cytryny lub skórki cytrynowej, 1 łyżeczkę likieru pomarańczowego, 2 łyżki sypkiego kakao lub kawy espresso.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 52
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 954
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 52
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 954
Składniki
W rondelku podgrzej mleko, rozciętą na połowę laskę wanilii i szczyptę soli. Gdy mleko się podgrzewa, w drugim naczyniu roztrzep cukier z żółtkami, aż uzyskasz jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę do jajek i wymieszaj, by nie było grudek.
Gdy mleko się zagotuje, wyjmij laskę wanilii, po czym zacznij wlewać masę jajeczną i energicznie mieszaj, by uzyskać jednorodną konsystencję. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia, gdy krem zgęstnieje i osiągnie postać budyniu.
W zależności od potrzeb możesz użyć gorącego, ciepłego lub zimnego kremu. Jeśli potrzebujesz, by krem wystygł, przykryj garnek folią spożywczą lub talerzykiem i dopiero w takiej formie odstaw do wystudzenia. Krem stygnący bez przykrycia pokryje się twardym płaszczem, tworząc nieapetyczną skorupkę. Krem możesz wykorzystać samodzielnie lub jako baza do innych mas do ciast i deserów.