Do góry

Dodatki Przepis na:

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 355 Ocena: 4365

Dodano:

Odsłon: 10114

Lekki, o cytrynowym posmaku krem, świetnie sprawdzi się do przełożenia ciast i ciasteczek. Jako, że wywodzi się z Wysp Brytyjskich znany jest też pod nazwą lemon curd. Wykonanie proste i szybkie. Polecam.

Składniki

  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. soku z cytryny + skórka z 1 cytryny
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku masło lekko rozpuścić na gazie i przestudzić. Do rondelka wsypać cukier puder, sok z cytryny, żółtka i jajka. Starannie wszystko wymieszać trzepaczką do ubijania białek. Dodać umytą i sparzoną skórkę zdjętą z jednej cytryny.
    Rondelek postawić na małym gazie i cały czas mieszać. Krem szybko gęstnieje. Przelać go do szklanego naczynia i przestudzić. Oczywiści trzeba usunąć skórkę z cytryny. Ja wykorzystałam go od razu, ale o tym w następnym przepisie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń