Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki dodatek do kanapek, naleśników lub deserów
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15763
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8794
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 656
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8303
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15763
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8794
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 656
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8303
Składniki
Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.
Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodajemy margarynę i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.
Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.