Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem kawowy do ciasta powinien być wyrazisty, tylko odrobinę gorzki, ale natomiast mocno kremowy i rozpływający się w ustach. Taki właśnie jest ten dodatek stworzony z tego przepisu. Kluczem do sukcesu jest idealna proporcja kawy i czekolady, a także odpowiednio mocne schłodzenie śmietanki, ale także i samej miski. Krem idealnie się rozprowadza po niemal każdej powierzchni, a także mocno trzyma się boków, przez co świetnie nadaje się do pokrywania tortów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Przed rozpoczęciem pracy umieść miskę i haki miksera w lodówce do schłodzenia. Czekoladę posiekaj i rozpuść w kuchence mikrofalowej, w seriach 15-sekundowych, za każdym razem mieszając. Masa powinna być jednolita i gładka.
Kawę wymieszaj z wodą do rozpuszczenia. Wlej kawę do czekolady i wymieszaj do połączenia składników. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy masa czekoladowa będzie miała temperaturę pokojową, dodaj do niej 5 łyżek śmietanki i wymieszaj do gładkości.
Zimną miskę wyjmij z lodówki i wlej do niej pozostałą śmietankę. Dodaj wanilię i cukier. Ubijaj wszystko razem do powstania miękkich szczytów. W trakcie ubijania wlej strumyczkiem masę czekoladowo-kawową. Ubijaj dalej, aż krem będzie dość mocno sztywny.
Gotowy krem kawowy do ciasta rozprowadzaj na babeczkach, biszkoptach czy innych wypiekach, zgodnie z uznaniem. Przed podaniem wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.