Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe, kruche babeczki, które można wypełnić dowolnym, ulubionym nadzieniem. Korpusy nie są zbyt słodkie, w sam raz na przyjęcie słodkiego wypełnienia.
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 56
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4632
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1339
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 256
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 56
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4632
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1339
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 256
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 4-6 mm. Na stolnicy układamy foremki do babeczek, na nie nakładamy rozwałkowane ciasto i lekko dociskamy wałkiem, tak aby spowodować odcięcie ciasta. Ciasto w foremce dokładnie dociskamy, na spodzie nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub do zrumienienia ciasta. Przy pierwszej partii babeczek foremki posmarowałam tłuszczem, aby ciasto dobrze odeszło od blaszanych foremek. Smacznego.