Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe, kruche babeczki, które można wypełnić dowolnym, ulubionym nadzieniem. Korpusy nie są zbyt słodkie, w sam raz na przyjęcie słodkiego wypełnienia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 4-6 mm.
Na stolnicy układamy foremki do babeczek, na nie nakładamy rozwałkowane ciasto i lekko dociskamy wałkiem, tak aby spowodować odcięcie ciasta.
Ciasto w foremce dokładnie dociskamy, na spodzie nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub do zrumienienia ciasta.
Przy pierwszej partii babeczek foremki posmarowałam tłuszczem, aby ciasto dobrze odeszło od blaszanych foremek.
Smacznego.
Przepyszne, kruche babeczki z nadzieniem karmelowym i orzechem włoskim.
Odsłon: 4615
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 29
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 47
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 29
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 47
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 4-6 mm. Na stolnicy układamy foremki do babeczek, na nie nakładamy rozwałkowane ciasto i lekko dociskamy wałkiem, tak aby spowodować odcięcie ciasta. Ciasto w foremce dokładnie dociskamy, na spodzie nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub do zrumienienia ciasta. Przy pierwszej partii babeczek foremki posmarowałam tłuszczem, aby ciasto dobrze odeszło od blaszanych foremek. Smacznego.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 103
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 182