Do góry

Dodatki Przepis na:

Kruche babeczki (korpusy)

Kruche babeczki (korpusy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 782 Ocena: 49215

Dodano:

Odsłon: 9587

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowe, kruche babeczki, które można wypełnić dowolnym, ulubionym nadzieniem. Korpusy nie są zbyt słodkie, w sam raz na przyjęcie słodkiego wypełnienia.

Składniki

  • mąka pszenna 25 dkg
  • cukier 6 dkg
  • margaryna 12.5 dkg
  • żółtka 2 sztuki
  • śmietana 18% 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche babeczki (korpusy)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, oddzielamy niewielką ilość na podsypanie. dodajemy cukier, margarynę i siekamy dokładnie na małe kawałeczki. Gdy tłuszcz dobrze nam się połączy z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, tak aby wszystkie jego składniki połączyły się ze sobą. Finalnie zagniatamy ciasto rękami, aż mąka wchłonie wszystkie składniki. Ciasto schładzamy w lodówce (czas: pół godziny). Następnie wałkujemy na grubość 4-6 mm.
    Na stolnicy układamy foremki do babeczek, na nie nakładamy rozwałkowane ciasto i lekko dociskamy wałkiem, tak aby spowodować odcięcie ciasta.
    Ciasto w foremce dokładnie dociskamy, na spodzie nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut lub do zrumienienia ciasta.
    Przy pierwszej partii babeczek foremki posmarowałam tłuszczem, aby ciasto dobrze odeszło od blaszanych foremek.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dodusia222 20 listopada 2014 Z wypieków wszelakiego rodzaju jestem raczej kiepska, ale takie spody babeczek powinny mi chyba wyjść:) Zabieram do ulubionych:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń