Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i pożywne kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami będą doskonałym węglowodanowym dopełnieniem naszego obiadu. Kuleczki świetnie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska podawana z ulubionym sosem lub jako dodatek do zupy krem. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu :)
Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1901
Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 637
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 114
Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1901
Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 637
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 114
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Pomidory suszone moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki*. * Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju to wystarczy je delikatnie odsączyć, a następnie posiekać. Do ugotowanej kaszy dodajemy dodatkową łyżeczkę masła, pokrojone pomidory suszone, szczyptę słodkiej papryki mielonej oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie studzimy, tak aby farsz podczas formowania nie parzył nas w dłonie. Z powstałego farszu formujemy małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 - 18 minut*. * Jeśli farsz klei nam się do rąk, posmarujmy je odroniną masła.
Po upieczeniu kuleczki podajemy jako dodatek do dań głównych i zup lub jako samodzielną przekąskę.
Życzę smacznego! :)