Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na intensywne i bardzo aromatyczne pesto o zdecydowanej, lekko grzybowej nucie sera Lazur. Całość dodatkowo podkreśla aromat świeżej bazylii i czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystane także jako smarowidło do kanapek lub dodatek do ryb i wędlin.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 333
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2759
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14447
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 333
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2759
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14447
Składniki
Ser Lazur ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat. Orzechy studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Oczyszczone listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnki oraz częścią oliwy z oliwek i chwilę miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty Lazur oraz dolewamy pozostałą część oliwy i miksujemy dla właściwego połączenia wszystkich składników. Całość doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe pesto najlepiej komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale możemy serwować je także z ryżem lub kaszą jaglaną. W wersji zimnej pesto będzie doskonałym smarowidłem do chleba lub dodatkiem do jajek i wędlin. Na ciepło świetnie podkreśla także smak ryb. Wersję makaronową możemy dodatkowo wzbogacić posypując wierzch dania startym Lazurem. Gwarantuję aromatyczny i intensywny w smaku obiad, który rozpieści kubki smakowe pasjonatów wyrazistej kuchni :D Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na bloga :D Życzę smacznego! :)