Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na intensywne i bardzo aromatyczne pesto o zdecydowanej, lekko grzybowej nucie sera Lazur. Całość dodatkowo podkreśla aromat świeżej bazylii i czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystane także jako smarowidło do kanapek lub dodatek do ryb i wędlin.
Trochę inne pesto - świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, pieczywa...
Odsłon: 21249
Szybkie, łatwe i zdrowe pesto przygotowane z cukinii, idealne do makaronów, r...
Odsłon: 10047
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2818
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1183
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 181
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2818
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1183
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 181
Składniki
Ser Lazur ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat. Orzechy studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Oczyszczone listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnki oraz częścią oliwy z oliwek i chwilę miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty Lazur oraz dolewamy pozostałą część oliwy i miksujemy dla właściwego połączenia wszystkich składników. Całość doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe pesto najlepiej komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale możemy serwować je także z ryżem lub kaszą jaglaną. W wersji zimnej pesto będzie doskonałym smarowidłem do chleba lub dodatkiem do jajek i wędlin. Na ciepło świetnie podkreśla także smak ryb. Wersję makaronową możemy dodatkowo wzbogacić posypując wierzch dania startym Lazurem. Gwarantuję aromatyczny i intensywny w smaku obiad, który rozpieści kubki smakowe pasjonatów wyrazistej kuchni :D Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na bloga :D Życzę smacznego! :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Lukier cytrynowy
Dodatki
Domowy majonez
Dodatki
Baba ghanoush – prosta pasta z bakłażana
Dodatki
Ćwikła siostry Anastazji
Lukier cytrynowy
Gęsty lukier z cytrynową nutą. Idealny do ciast i świątecznych deserów. Świet...
Odsłon: 271
Domowy majonez
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 536