Do góry

Dodatki Przepis na:

Lemon Curd

Lemon Curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 802 Ocena: 49843

Dodano:

Odsłon: 2959

Pyszny krem cytrynowy, który u mnie sprawdził się idealnie w połączeniu z andrutami/ waflami. Można go również użyć do przygotowania bezy, tortu lub czekoladowych muffinek z kremem, a także przełożyć nim kruche czy biszkoptowe ciasteczka.

Składniki

  • żółtka (surowe) 6 sztuk
  • cukier 180 g
  • cytryna 2 sztuki
  • masło 200 g
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Lemon Curd

Przygotowanie

  1. Cytryny myjemy, kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok. Przygotowujemy rondelek z grubym dnem. Przekładamy do niego żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu.

    Gdy masa jest już ciepła dodajemy masło. Całość powolutku mieszamy do momentu, aż powstanie dość gęsty krem o konsystencji budyniu i jasnej barwie. Wówczas ostawiamy go do wystudzenia lub jeszcze gorący przelewamy do wyparzonego słoiczka. Po wystudzeniu taki krem możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

    Uwaga: U mnie czas gotowania kremu, od momentu dodania masła, wyniósł 30 minut.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 marca Apetycznie wyglada no i w koncu dowiedzialam sie co to ten curd, bo nie siedze w wypiekach :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 13 marca Nie ma to jak prawdziwy lemon curd domowej roboty, taki jak tu! Niebo w gębie, polecam! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń