Do góry

Dodatki Przepis na:

Lemonato - ragout z warzyw

Lemonato - ragout z warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16583

Dodano:

Odsłon: 2042

Harmonijna kombinacja różnych warzyw, dostępnych cały rok. Doprawiona sokiem cytrynowym i pietruszką, jest zdrową potrawą. Bowiem cytryna i pietruszka nie tylko dostarczają dużo witaminy C, ale też hamują wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku.

Składniki

  • 200 g korzeni pietruszki
  • 800 g marchwi
  • 200 g szpinaku
  • 4 młode cebule ze szczypiorem
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • 1/2 l bulionu jarzynowego, gorącego
  • Sól morska
  • pieprz
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 400 g pieczarek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Korzenie pietruszki, marchew, szpinak oraz młodą cebulę umyłem, oczyściłem. Pietruszkę i marchewkę obrałem, pokroiłem na 4-centymetrowe słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem.

    W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy.

    Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz, gotowałem pod przykryciem 4 minuty.

    Skrobię kukurydzianą rozprowadziłem w 2 łyżkach soku cytrynowego, dodałem do warzyw. Warzywa raz zagotowałem, posypałem pietruszką, skropiłem pozostałym sokiem cytrynowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 lipca Swietna potrawa, tak samo pewnie by smakowala z klasyczna gremolata do ossobucco.
Barszo oryginalny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń