Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od momentu, kiedy zrobiłam ten sos po raz pierwszy, powracam do niego i będę powracać, bo jest tak super smaczny, że eksperymentuję z nim z radością i nie mogę się doczekać, kiedy zrobię następną wersję z tym właśnie sosem w roli głównej, bo cokolwiek będzie mu towarzyszyło, będzie to tylko dodatkiem, a nie odwrotnie. Ten przepis jest trochę inną wersją tego samego sosu, którego przepis znajdziecie jako "Krewetki w sosie Makhani", znacznie łagodniejszą. Muszę przyznać, że nie przepadam za curry, ale ten sos podbił moje podniebienie na zawsze. Sos można zamrozić w pojemniku plastikowym i będzie on równie smaczny po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu. Trzeba będzie dolać trochę wody, jeśli odgrzewać będziemy na kuchence.
Nóż i deska do krojenia, tarka, łyżka, patelnia lub garnek, praska do czosnku, młoteczek do kotletów do ubicia orzechów
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 323
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 323
Składniki
Na masło w głębszej patelni lub w garnku wyrzucamy kardamon, przepuszczony przez praskę czosnek, imbir starty na drobnej tarce, pokrojone drobno papryczki chili i smażymy mieszając 4-5 minut.
Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół lub 3 części, następnie pokrojone w kawałki pomidory i smażymy 10 minut na małym ogniu aż pomidory zaczną się rozgotowywać. Dodajemy kozieradkę w proszku. Jeśli mamy suszoną, dodamy ja na koniec. I dobrze mieszamy.
Po 10 minutach wyjmujemy kardamon i kawałki cynamonu, aby ich nie zmiksować. Wyrzucamy je do kosza. Sos zdejmujemy z ognia, miksujemy w jakimkolwiek mikserze, czy to Ninja czy jakiś inny przez 2 minuty. Jeśli nie mamy, możemy to zrobić blenderem, ale tak, aby uzyskać gładki sos. Pomidory w takim przypadku trzeba będzie obrać ze skórki przed smażeniem. Ja osobiście lubię ociupinki czerwonej skórki, które, uważam, dodają uroku potrawie.
Kiedy mamy już zmiksowany sos, dodajemy śmietanę oraz zmiażdżone młoteczkiem orzechy. Zostawiamy kilka całych na dekorację. Dokładnie mieszamy trzymając w dalszym ciągu ma ogniu. Dodajemy sól i chili w proszku.
Do sosu dodajmy miód. Najpierw jedną łyżkę. Mieszamy.
Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Jeśli sos jest gęsty, dodajemy resztę masła.
Na koniec dodajemy ciecierzycę oraz ściskamy cytrynę. Cytryna "podniesie" smak potrawy i uczyni ją "lżejszą". Sos doprawiamy do własnego smaku: czy to więcej soli, czy więcej miodu. Sos powinien równoważyć smak słodki z ostrym. Ja dodaję płaską łyżeczkę chili w proszku. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać więcej niż 600 ml sosu.