Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jego zmieszanie zajmuje około minuty! Jedyną trudnością jest konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu kuchennego. Jeśli posiadasz blender zanurzeniowy i odpowiedni pojemnik, to do dzieła! Zaskocz wszystkich własnoręcznie przygotowanym majonezem, który podasz na Wielkanoc czy z dowolnej innej okazji. Samodzielne przygotowanie daje ci pewność, że wewnątrz znajdują się składniki najwyższej jakości, bogate w substancje odżywcze i witaminy. Taki majonez możesz użyć jako samodzielnego dodatku do jajek czy kanapek, ale także użyć go do sałatek, marynat czy nawet do pieczenia ciast majonezowych. Zastosowań jest bez liku!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3790
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 227
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3790
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 227
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 197
Składniki
Do przygotowania majonezu potrzebujesz blendera zanurzeniowego oraz wysokiego naczynia o średnicy wewnętrznej równej średnicy blendera.
Do naczynia wbij jajko. Dodaj także: sok z cytryny, ocet, musztardę, sól.
Na wierzch wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Odstaw naczynie na minutę.
Włóż blender do naczynia, by zakrywał żółtko. Mocno dociśnij do dna. Włącz urządzenie i trzymaj przez 10-15 sekund, nie poruszając nim.
Kiedy zobaczysz białą masę wypływającą spod blendera zacznij powoli i nieznacznie poruszać blenderem w górę i w dół, by połączyć wszystkie składniki.
Blenduj do momentu otrzymania jednolitej, jasnej masy.
Majonez przenieś do czystego, zakręcanego słoika. Przechowuj go w lodówce.