Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jego zmieszanie zajmuje około minuty! Jedyną trudnością jest konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu kuchennego. Jeśli posiadasz blender zanurzeniowy i odpowiedni pojemnik, to do dzieła! Zaskocz wszystkich własnoręcznie przygotowanym majonezem, który podasz na Wielkanoc czy z dowolnej innej okazji. Samodzielne przygotowanie daje ci pewność, że wewnątrz znajdują się składniki najwyższej jakości, bogate w substancje odżywcze i witaminy. Taki majonez możesz użyć jako samodzielnego dodatku do jajek czy kanapek, ale także użyć go do sałatek, marynat czy nawet do pieczenia ciast majonezowych. Zastosowań jest bez liku!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 90
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 272
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1039
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1815
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25324
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 90
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 272
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1039
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1815
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25324
Składniki
Do przygotowania majonezu potrzebujesz blendera zanurzeniowego oraz wysokiego naczynia o średnicy wewnętrznej równej średnicy blendera.
Do naczynia wbij jajko. Dodaj także: sok z cytryny, ocet, musztardę, sól.
Na wierzch wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Odstaw naczynie na minutę.
Włóż blender do naczynia, by zakrywał żółtko. Mocno dociśnij do dna. Włącz urządzenie i trzymaj przez 10-15 sekund, nie poruszając nim.
Kiedy zobaczysz białą masę wypływającą spod blendera zacznij powoli i nieznacznie poruszać blenderem w górę i w dół, by połączyć wszystkie składniki.
Blenduj do momentu otrzymania jednolitej, jasnej masy.
Majonez przenieś do czystego, zakręcanego słoika. Przechowuj go w lodówce.