Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jego zmieszanie zajmuje około minuty! Jedyną trudnością jest konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu kuchennego. Jeśli posiadasz blender zanurzeniowy i odpowiedni pojemnik, to do dzieła! Zaskocz wszystkich własnoręcznie przygotowanym majonezem, który podasz na Wielkanoc czy z dowolnej innej okazji. Samodzielne przygotowanie daje ci pewność, że wewnątrz znajdują się składniki najwyższej jakości, bogate w substancje odżywcze i witaminy. Taki majonez możesz użyć jako samodzielnego dodatku do jajek czy kanapek, ale także użyć go do sałatek, marynat czy nawet do pieczenia ciast majonezowych. Zastosowań jest bez liku!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10361
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5306
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12796
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10361
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5306
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12796
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4558
Składniki
Do przygotowania majonezu potrzebujesz blendera zanurzeniowego oraz wysokiego naczynia o średnicy wewnętrznej równej średnicy blendera.
Do naczynia wbij jajko. Dodaj także: sok z cytryny, ocet, musztardę, sól.
Na wierzch wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Odstaw naczynie na minutę.
Włóż blender do naczynia, by zakrywał żółtko. Mocno dociśnij do dna. Włącz urządzenie i trzymaj przez 10-15 sekund, nie poruszając nim.
Kiedy zobaczysz białą masę wypływającą spod blendera zacznij powoli i nieznacznie poruszać blenderem w górę i w dół, by połączyć wszystkie składniki.
Blenduj do momentu otrzymania jednolitej, jasnej masy.
Majonez przenieś do czystego, zakręcanego słoika. Przechowuj go w lodówce.