Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy majonez jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jego zmieszanie zajmuje około minuty! Jedyną trudnością jest konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu kuchennego. Jeśli posiadasz blender zanurzeniowy i odpowiedni pojemnik, to do dzieła! Zaskocz wszystkich własnoręcznie przygotowanym majonezem, który podasz na Wielkanoc czy z dowolnej innej okazji. Samodzielne przygotowanie daje ci pewność, że wewnątrz znajdują się składniki najwyższej jakości, bogate w substancje odżywcze i witaminy. Taki majonez możesz użyć jako samodzielnego dodatku do jajek czy kanapek, ale także użyć go do sałatek, marynat czy nawet do pieczenia ciast majonezowych. Zastosowań jest bez liku!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 811
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 811
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Do przygotowania majonezu potrzebujesz blendera zanurzeniowego oraz wysokiego naczynia o średnicy wewnętrznej równej średnicy blendera.
Do naczynia wbij jajko. Dodaj także: sok z cytryny, ocet, musztardę, sól.
Na wierzch wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Odstaw naczynie na minutę.
Włóż blender do naczynia, by zakrywał żółtko. Mocno dociśnij do dna. Włącz urządzenie i trzymaj przez 10-15 sekund, nie poruszając nim.
Kiedy zobaczysz białą masę wypływającą spod blendera zacznij powoli i nieznacznie poruszać blenderem w górę i w dół, by połączyć wszystkie składniki.
Blenduj do momentu otrzymania jednolitej, jasnej masy.
Majonez przenieś do czystego, zakręcanego słoika. Przechowuj go w lodówce.