Do góry

Dodatki Przepis na:

Makaron wstążki (domowy jajeczny)

Makaron wstążki (domowy jajeczny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 79

Prosty przepis na domowy makaron. Tylko trzy składniki: mąka, jajko, sól.

Składniki

  • Jajko (1szt.)
  • Mąka wrocławska (1 szklanka) + do podsypania
  • Sól (szczypta)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Do misy robota kuchennego wkładam składniki i wyrabiam na jednolitą zwartą kulę.

  2. 2. Przy stolnicy mocuję maszynkę do makaronu (mocno przykręcam do blatu). Stolnicę oprószam mąką.
    3. Kulę ciasta makaronowego dzielę na 4 części i spłaszczam ręką.

  3. 4. Maszynkę (walce) ustawiam na najwyższy poziom – u mnie 7 (największa szerokość między wałkami). Przepuszczam każdą porcję.
    5. Zmniejszam rozstaw na „5” i znowu przepuszczam każdą część. Taka grubość makaronu mi wystarczy, ale można jeszcze go zrobić cieńszego.

  4. 6. Zakładam nasadkę do cięcia makaronu i robię wstążki. Wstążki w trakcie przepuszczania przez maszynkę tnę nożyczkami na odcinki 2-3cm.

  5. 7.Każdą partię na stolnicy obficie obsypuję mąką, żeby się nie skleiła. Pozostawiam na 0,5-1 godz. żeby makaron obeschnął.

  6. 8. W garnku gotuję wodę ze solą i oliwą (olej) i wrzucam makaron (najlepiej ręką „rozsypuję” po powierzchni wody, żeby się nie skleił). Wody musi być dużo (2-3 więcej niż makaronu) gdyż makaron rośnie w trakcie gotowania. Cały czas mieszam by makron się nie skleił. Gotuję na wolnym ogniu ok. 5 min.
    9. Odcedzam i hartuje zimną wodą.
    Makaron nadaje się od razu do spożycia. Można go także trzymać w lodówce ok. tygodnia lub mrozić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń