Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszna, delikatna, duszona marchewka. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Nutę korzenną nadaje jej dodatek goździka i świeży imbir, a kwasowości pomarańcza i odrobina soku z cytryny. Znakomicie komponuje się z kaszą jaglaną lub ryżem.
obieraczka do warzyw, tarka , garnek do duszenia
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2766
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1881
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 727
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3993
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10149
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2766
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1881
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 727
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3993
Składniki
Marchewkę oczyścić obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą do połowy wysokości, dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru, dusić do miękkości marchewki.
Gruszkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do marchewki wraz z goździkami i obranym, startym na tarce imbirem. Dusić jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Pomarańczę obrać, usunąć białą błonę, pokroić w drobną kostkę, dodać do marchewki wraz z masłem i odrobiną soku z cytryny. Ilość soku najlepiej dozować stopniowo do uzyskania odpowiedniego stopnia kwasowości.
Dusić jeszcze wszystko razem bez przykrycia, mieszając, do odparowania, ewentualnie, nadmiaru płynów. Marchewka powinna mieć zawiesistą konsystencję.
Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.