Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszna, delikatna, duszona marchewka. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Nutę korzenną nadaje jej dodatek goździka i świeży imbir, a kwasowości pomarańcza i odrobina soku z cytryny. Znakomicie komponuje się z kaszą jaglaną lub ryżem.
obieraczka do warzyw, tarka , garnek do duszenia
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3341
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29351
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 168
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18757
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 764
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3341
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29351
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 168
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18757
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 764
Składniki
Marchewkę oczyścić obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą do połowy wysokości, dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru, dusić do miękkości marchewki.
Gruszkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do marchewki wraz z goździkami i obranym, startym na tarce imbirem. Dusić jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Pomarańczę obrać, usunąć białą błonę, pokroić w drobną kostkę, dodać do marchewki wraz z masłem i odrobiną soku z cytryny. Ilość soku najlepiej dozować stopniowo do uzyskania odpowiedniego stopnia kwasowości.
Dusić jeszcze wszystko razem bez przykrycia, mieszając, do odparowania, ewentualnie, nadmiaru płynów. Marchewka powinna mieć zawiesistą konsystencję.
Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.