Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszna, delikatna, duszona marchewka. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Nutę korzenną nadaje jej dodatek goździka i świeży imbir, a kwasowości pomarańcza i odrobina soku z cytryny. Znakomicie komponuje się z kaszą jaglaną lub ryżem.
obieraczka do warzyw, tarka , garnek do duszenia
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 898
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2775
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3307
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 898
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2775
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3307
Składniki
Marchewkę oczyścić obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą do połowy wysokości, dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru, dusić do miękkości marchewki.
Gruszkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do marchewki wraz z goździkami i obranym, startym na tarce imbirem. Dusić jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Pomarańczę obrać, usunąć białą błonę, pokroić w drobną kostkę, dodać do marchewki wraz z masłem i odrobiną soku z cytryny. Ilość soku najlepiej dozować stopniowo do uzyskania odpowiedniego stopnia kwasowości.
Dusić jeszcze wszystko razem bez przykrycia, mieszając, do odparowania, ewentualnie, nadmiaru płynów. Marchewka powinna mieć zawiesistą konsystencję.
Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.