Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszna, delikatna, duszona marchewka. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Nutę korzenną nadaje jej dodatek goździka i świeży imbir, a kwasowości pomarańcza i odrobina soku z cytryny. Znakomicie komponuje się z kaszą jaglaną lub ryżem.
obieraczka do warzyw, tarka , garnek do duszenia
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 222
Przepis dnia
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 43575
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 246
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 222
Przepis dnia
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 43575
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 246
Składniki
Marchewkę oczyścić obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą do połowy wysokości, dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru, dusić do miękkości marchewki.
Gruszkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do marchewki wraz z goździkami i obranym, startym na tarce imbirem. Dusić jeszcze ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Pomarańczę obrać, usunąć białą błonę, pokroić w drobną kostkę, dodać do marchewki wraz z masłem i odrobiną soku z cytryny. Ilość soku najlepiej dozować stopniowo do uzyskania odpowiedniego stopnia kwasowości.
Dusić jeszcze wszystko razem bez przykrycia, mieszając, do odparowania, ewentualnie, nadmiaru płynów. Marchewka powinna mieć zawiesistą konsystencję.
Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.