Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka i kiełbasa to grillowe klasyki, ale czasami warto sięgnąć po coś nowego. Wypróbuj nasz przepis na marynatę do piersi z kurczaka na grilla, a odkryjesz zupełnie nową odsłonę tego popularnego mięsa. Dzięki tej prostej marynacie pierś z kurczaka staje się delikatna i wyrazista w smaku, a jednocześnie zachowa swoją soczystość w trakcie grillowania. Z pewnością wyróżni się na tle grillowanych standardów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na plastry. Nie dziel mięsa na cienkie kawałki, żeby zbyt szybko nie spiekło się na ruszcie – wówczas z pewnością nie będzie soczyste.
W miseczce lub słoiku umieść wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Mięso oraz przygotowaną marynatę umieść w pojemniku lub misce z pokrywką i wstrząsaj tak długo, aż wszystkie kawałki kurczaka będą posmarowane. Wówczas całość odstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Pamiętaj, że kurczaka możesz z powodzeniem przygotować dzień przed planowanym grillowaniem. Dłuższe marynowanie mięsa wpłynie pozytywnie na jego smak.
Po położeniu mięsa na ruszt w misce zostało nieco marynaty? Wyłóż ją na wierzch grillowanego mięsa, dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki potraw z grilla, to zalecamy dodanie do marynaty trzech przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Słodki smak miodu będzie doskonale współgrać z ostrością czosnku, a wszystko stonuje dodany sok z cytryny.