Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka i kiełbasa to grillowe klasyki, ale czasami warto sięgnąć po coś nowego. Wypróbuj nasz przepis na marynatę do piersi z kurczaka na grilla, a odkryjesz zupełnie nową odsłonę tego popularnego mięsa. Dzięki tej prostej marynacie pierś z kurczaka staje się delikatna i wyrazista w smaku, a jednocześnie zachowa swoją soczystość w trakcie grillowania. Z pewnością wyróżni się na tle grillowanych standardów.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 637
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na plastry. Nie dziel mięsa na cienkie kawałki, żeby zbyt szybko nie spiekło się na ruszcie – wówczas z pewnością nie będzie soczyste.
W miseczce lub słoiku umieść wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Mięso oraz przygotowaną marynatę umieść w pojemniku lub misce z pokrywką i wstrząsaj tak długo, aż wszystkie kawałki kurczaka będą posmarowane. Wówczas całość odstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Pamiętaj, że kurczaka możesz z powodzeniem przygotować dzień przed planowanym grillowaniem. Dłuższe marynowanie mięsa wpłynie pozytywnie na jego smak.
Po położeniu mięsa na ruszt w misce zostało nieco marynaty? Wyłóż ją na wierzch grillowanego mięsa, dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki potraw z grilla, to zalecamy dodanie do marynaty trzech przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Słodki smak miodu będzie doskonale współgrać z ostrością czosnku, a wszystko stonuje dodany sok z cytryny.