Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka przygotowane z wykorzystaniem tej marynaty będą najlepsze w historii! Natarte aromatyczną mieszanką przypraw mięso, marynowane przez 8 godzin i wolno pieczone w piekarniku, po prostu rozpada się w ustach. Oczaruje cię już pierwszy kęs.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5677
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5677
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
Połącz sól, cukier, papryki, czosnek i cebulę. Żeberka umyj, osusz, natrzyj musztardą, a następnie posyp otrzymaną marynatą. Dodatek musztardy sprawi, że mięso będzie bardziej kruche, a marynata lepiej przyklei się do żeberek. Tak przygotowane mięso włóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, przykryj pokrywą i wstaw do lodówki do marynowania na całą noc.
Po tym czasie wyjmij naczynie, zalej żeberka cydrem lub bulionem i wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz przez około 2,5 – 3 godziny. Żeberka będą miękkie, smaczne i aromatyczne. Aby wzmocnić wędzony efekt mięsa, połóż żeberka na grillu i grilluj z dwóch stron po kilka minut. Następnie odłóż mięso na 5 minut. Po tym czasie pokrój na mniejsze kawałki i od razu podawaj.