Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masa kajmakowa to bardzo dobrze znany przez miłośników ciast i innych wyrobów cukierniczych składnik. Idealnie komponuje się z czekoladą czy orzechami. Jest też niezastąpiona do wafli czy kruchego ciasta. Samodzielnie przygotowaną masę kajmakową możesz urozmaicić wedle uznania. Dodaj do niej wanilię, gorzką czekoladę czy trunek, taki jak rum czy koniak.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1363
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3525
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1174
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1363
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3525
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1174
Składniki
Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz palnik na najmniejszą moc, by masa mogła zgęstnieć i się nie przypalić.
Gotuj masę przez 2,5-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj, że masa kajmakowa stygnąc, zrobi się jeszcze bardziej gęsta. Jeśli okaże się zbyt gęsta, można ją krótko gotować z dodatkową porcją mleka lub masła.
Masę do wypieków najlepiej przygotować dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowywania masy kajmakowej, dodaj do niej 3 łyżki masła. Tłuszcz sprawi, że masa szybciej zgęstnieje.