Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masa kajmakowa to bardzo dobrze znany przez miłośników ciast i innych wyrobów cukierniczych składnik. Idealnie komponuje się z czekoladą czy orzechami. Jest też niezastąpiona do wafli czy kruchego ciasta. Samodzielnie przygotowaną masę kajmakową możesz urozmaicić wedle uznania. Dodaj do niej wanilię, gorzką czekoladę czy trunek, taki jak rum czy koniak.
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6014
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 325
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13396
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2671
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 6014
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 325
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13396
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2671
Składniki
Do garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz palnik na najmniejszą moc, by masa mogła zgęstnieć i się nie przypalić.
Gotuj masę przez 2,5-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj, że masa kajmakowa stygnąc, zrobi się jeszcze bardziej gęsta. Jeśli okaże się zbyt gęsta, można ją krótko gotować z dodatkową porcją mleka lub masła.
Masę do wypieków najlepiej przygotować dzień wcześniej, by zdążyła dobrze przestygnąć. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowywania masy kajmakowej, dodaj do niej 3 łyżki masła. Tłuszcz sprawi, że masa szybciej zgęstnieje.