Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadeszła moja ulubiona pora roku, czyli sezon na młode warzywa. Pojawiają się powoli młode ziemniaczki, które absolutnie uwielbiam gotowane w mundurkach i serwowane z masełkiem i zsiadłym mlekiem. Pokazują się też szparagi, na które sezon rozpoczęłam już chwilę temu prezentując przepyszną zupę-krem z białych szparagów. Oprócz tych smakołyków dostępna jest też młoda kapustka. Zwykle przygotowuję ją w bardziej frymuśny sposób, ale tym razem miałam ochotę na prostotę. Prostota tej potrawy ma jeszcze inną ogromną zaletę – można ją sobie przygotować np. w czasie biwaku. Wystarczy tylko kociołek lub kucheneczka turystyczna. Jako dodatek do mięs, dań z grilla, czy pieczonych ziemniaczków jest wprost idealna. A z jajkiem sadzonym… mmm to już niebo w gębie. Bierzcie przepis i gotujcie
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 534
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 632
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7071
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20031
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 534
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 632
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7071
Składniki
Kapustkę przekrawamy na pół, a następnie szatkujemy. Niezbyt drobno, bo będzie miała tendencję do rozpadnięcia się na paciaję (no chyba, że paciaję z młodej kapustki lubimy). Dokładnie myjemy na cedzaku.
Na patelni roztapiamy masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kapustkę. Podsmażamy kilka minut tak, aby nawet częściowo się delikatnie przyrumieniła. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem wg uznania i dusimy do miękkości – trwa to ok. 20 -30 minut tak, aby kapustka pozostała jędrna i chrupiąca.
Dodajemy drobno posiekany koperek i podsmażamy tak, aby odparować nadmiar wody. I… to wszystko! Bon apetit!