Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane ziemniaki z piekarnika to proste i smaczne danie. Niezbędnym składnikiem tej potrawy jest masło, które dodaje kremowości i wspaniałego aromatu. Pieczone ziemniaki możesz wykorzystać do innego dania albo zjeść samodzielnie jako zastępnik frytek. Podaj maślane kartofelki do pieczonego kurczaka, grillowanej ryby bądź steka jako danie obiadowe. W porze lunchu będą świetną przekąską z sałatką ze świeżych lub gotowanych warzyw.
Poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 75
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 336
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 154
Kuchnia azjatycka od lat zachwyca różnorodnością smaków, intensywnością aroma...
Odsłon: 4131
Poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 75
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 336
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 154
Kuchnia azjatycka od lat zachwyca różnorodnością smaków, intensywnością aroma...
Odsłon: 4131
Składniki
Ustaw piekarnik na 190°C. Wysmaruj łyżką masła żaroodporne naczynie do zapiekania (ok. 25 x 35 cm). Ziemniaki obierz, pokrój w ósemki lub krążki. Młode ziemniaki mocno wyszoruj i przetnij na połowy. Umieść warzywa w brytfance. W misce umieść bulion, sok z cytryny, rozpuszczone masło, sól, czarny pieprz, przyprawę do ziemniaków i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj do połączenia i przelej do żaroodpornego naczynia. Przemieszaj ziemniaki, aby marynata dobrze je pokryła. Całość szczelnie przykryj arkuszem folii aluminiowej i piecz ok. 40 minut.
Po tym czasie ostrożnie odkryj folię, kolejny raz przemieszaj ziemniaki i ponownie wstaw do piekarnika na następne 20-30 minut lub do momentu uzyskania pożądanego poziomu miękkości.
Maślane ziemniaki z piekarnika podawaj na gorąco. Możesz je posypać świeżym lub suszonym koperkiem. Będą też świetnie smakowały z sosem tzatziki.