Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, kremowa pasta z pieczonego bakłażana i mielonych orzechów włoskich. Bardzo odżywcza, niezwykle smaczna. Nie zamieszczam zdjęcia, gdyż sama pasta nie wygląda na zbyt ciekawie ;)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Bakłażana myjemy, kroimy w pół, osuszamy. Nacieramy mieszanką oliwy, zgniecionego czosnku, papryki wędzonej i kminu rzymskiego. Układamy na sreberku i pieczemy w piekarniku przez 20 min, aż zrobi się miękki. Po wyjęciu bakłażana, zdejmujemy skórę (uwaga można się poparzyć). Miąższ wkładamy do głębokiego naczynia, dodajemy orzechy włoskie, łyżeczkę oliwy, sok z cytryny, jeszcze raz paprykę wędzoną i kmin rzymski. Wszystko blendujemy. Tak uzyskany krem pasuje świetnie do kanapek zamiast masła.