Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, idealna do kanapek, prosta w przygotowaniu mielonka wieprzowa wykonana w szynkowarze.
maszynka do mielenia mięsa,szynkowar, woreczek do szynkowaru, przędza do zawiązania woreczka, garnek do parzenia, termometr
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 18
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 53
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24106
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 461
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 281
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 18
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 53
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24106
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 461
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 281
Składniki
Opłukane, ocieknięte mięso mielimy przez sitko 12 mm. Pół zmielonego mięsa mielimy dwukrotnie przez sitko 4 mm.
Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie, tak żeby farsz miał swoją kleistość.
Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar.
Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza wewnątrz wędliny to jest około 150 minut. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar.
Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej mielonki.
Smacznego!!!