Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, idealna do kanapek, prosta w przygotowaniu mielonka wieprzowa wykonana w szynkowarze.
maszynka do mielenia mięsa,szynkowar, woreczek do szynkowaru, przędza do zawiązania woreczka, garnek do parzenia, termometr
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 42
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 139
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 42
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 139
Składniki
Opłukane, ocieknięte mięso mielimy przez sitko 12 mm. Pół zmielonego mięsa mielimy dwukrotnie przez sitko 4 mm.
Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie, tak żeby farsz miał swoją kleistość.
Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar.
Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza wewnątrz wędliny to jest około 150 minut. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar.
Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej mielonki.
Smacznego!!!