Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je przygotować, można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku, a ozdobią i dodadzą słodyczy deserkom, ciastom albo gorącej czekoladzie.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 116
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 213
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 116
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 213
Składniki
Do miski wlej 4 białka jaj i zacznij ubijać je mikserem na najniższych obrotach, do lekkiego spienienia. Kiedy białka zaczynają przypominać pianę z kąpieli, dodaj do nich łyżeczkę soku z cytryny.
Zwiększ moc miksera i ubijaj je przez kilka minut do uzyskania puszystej, ale nie sztywnej, białej piany.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do białek cukier. 240 g drobnego białego cukru dodawaj partiami, po jednej łyżce, za każdym razem miksując zawartość miski do całkowitego połączenia. Podczas dodawania cukru białka zaczną zwiększać swoją objętość i gęstnieć. Odpowiednio ubite białka na bezy powinny być na tyle sztywne, by po odwróceniu miski do góry dnem pozostać w naczyniu.
Sztywne białka przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. U mnie jest to końcówka o kształcie gwiazdy, wielkości 1 cm. Bezy wyciskaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, w około 1.5 cm odstępach.
Tak przygotowane bezy włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, grzejącego w funkcji góra dół, na około 90 minut. Bezy susz do momentu, w którym bez problemu można je zdjąć z papieru.
Po upływie 90 minut wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki piekarnika. Pozostawi w nim bezy do całkowitego wystudzenia.
Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Smacznego!