Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną młodą kapustę z zasmażką. Tak przygotowaną kapustę możemy podać do obiadu lub z pieczywem. Polecam wypróbować przepis.
Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka.
Następnie do kapusty dodaję kminek, 2-3 szczypty soli, cukier, wodę. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem.
W tym czasie gdy gotuje się kapusta, kroję cebulę w drobną kostkę i ją smażę po około 5 minutach od momentu zagotowania się kapusty.
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę tak aby się zeszkliła, do zeszklonej cebuli dodaję około 1 łyżki masła i smażę jeszcze przez chwilę,żeby cebula lekko się zrumieniła.
Tak przygotowaną cebulę dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję.
Po dodaniu cebuli, jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut, do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest już miękka, przygotowuję zasmażkę:
Na patelni rozgrzewam około 1 łyżki masła, dodaję mąkę i smażę zasmażkę, tak aby mąką się zrumieniła.
Następnie zasmażkę rozprowadzam chochelką płynu z kapusty i dodaję do garnka, dokładnie mieszam żeby zasmażka połączyła się z kapustą i gotuję jeszcze około 2-3 minut.
Na koniec sprawdzam smaki jeżeli trzeba to doprawiam solą, cukrem lub sokiem z cytryny.
W sumie kapustę gotowałam około 25 minut.
Młoda kapusta z zasmażką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 153
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 353
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...
Odsłon: 35
Pomysł na obiad dla zabieganych, wystarczy wszystko ułożyć na blaszce, włożyć...
Odsłon: 40
Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...
Odsłon: 2064
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 153
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 353
Zaskakująco proste danie obiadowe do przygotowania, bez stania przy patelni,...
Odsłon: 35
Pomysł na obiad dla zabieganych, wystarczy wszystko ułożyć na blaszce, włożyć...
Odsłon: 40
Dla mnie to skrzydełka są najsmaczniejszą częścią kurczaka jeżeli są właśnie...
Odsłon: 2064
Składniki
Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie do kapusty dodaję kminek, 2-3 szczypty soli, cukier, wodę. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem.
W tym czasie gdy gotuje się kapusta, kroję cebulę w drobną kostkę i ją smażę po około 5 minutach od momentu zagotowania się kapusty. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę tak aby się zeszkliła, do zeszklonej cebuli dodaję około 1 łyżki masła i smażę jeszcze przez chwilę,żeby cebula lekko się zrumieniła. Tak przygotowaną cebulę dodaję do kapusty,mieszam i nadal gotuję. Po dodaniu cebuli, jabłko razem ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty. Dodaję również koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, dokładnie mieszam. I gotuje jeszcze pod przykryciem około 10 minut, do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest już miękka, przygotowuję zasmażkę: Na patelni rozgrzewam około 1 łyżki masła, dodaję mąkę i smażę zasmażkę, tak aby mąką się zrumieniła. Następnie zasmażkę rozprowadzam chochelką płynu z kapusty i dodaję do garnka, dokładnie mieszam żeby zasmażka połączyła się z kapustą i gotuję jeszcze około 2-3 minut. Na koniec sprawdzam smaki jeżeli trzeba to doprawiam solą, cukrem lub sokiem z cytryny. W sumie kapustę gotowałam około 25 minut. Młoda kapusta z zasmażką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Dodatki
Dodatki
Marynata z musztardą francuską
Dodatki
Batbout
Dodatki
Duszone ziemniaki
Dodatki
Młode ziemniaki pieczone jak z ogniska. Palce lizać
Marynata z musztardą francuską
Genialna marynata z dodatkiem musztardy francuskiej i syropu klonowego. Dzięk...
Odsłon: 58
Batbout
Marokański chlebek. Ale może odejdźmy od tradycyjnego batbouta i zróbmy go n...
Odsłon: 107