Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem. Świetnie smakuje i jest prostym dodatkiem do obiadu.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Wycinamy głąba i szatkujemy na paski o grubości około 0,5 cm. Przekładamy do garnka zalewamy do połowy wodą. Dodajemy sól, cukier i szczyptę pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 8-10 minut.
W miedzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek do zarumienienia. Do boczku dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę masła i jak się roztopi dodajemy łyżkę mąki. Przesmażamy chwilę żeby się mąka lekko zarumieniła.
Przelewamy kilka łyżek wody z garnka na patelnię i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie łączymy z kapustą i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego